Foglossning

Jahapp, då blev jag sjukskriven. Jag härdade ut 6 timmar på jobbet, men sen blev det för jobbigt, så kl 10.30 åkte jag hemåt.

Anledningen är foglossning.





Bäcken- och ländryggsbesvär vid graviditet (foglossning, symfyseolys)

Bäcken- och ländryggsbesvär kan uppstå vid graviditet. Bäckenlederna mjukas nämligen upp under graviditeten och det är en normal process som utvidgar bäckenet. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär - andra känner inget alls. Har du besvär eller känner obehag kan du fråga din barnmorska om råd.

Bilden visar var bäckenfogarna finns Bäckenfogar Illustratör: Svenska Grafikbyrån

Under graviditeten förbereder sig kroppen inför förlossningen genom att producera mer av hormonet relaxin. Hormonet gör att senor, ligament och bindväv mjukas upp. Bland annat mjukas bäckenlederna upp och blir mer töjbara. Det sker för att bäckenet ska kunna utvidgas. Förutom de hormonella förändringarna som sker och som kan orsaka besvär, förändras också hållningen på grund av den ökade tyngden som graviditeten medför. Detta kan innebära en extra belastning på ländrygg och bäcken.

Alla gravida kvinnor får en påverkan på bindväven. Alla får inte besvär av detta, men vissa får det och det kan drabba vem som helst under graviditeten. Det har visat sig att kvinnor som varit fysiskt aktiva regelbundet innan graviditeten löper mindre risk att få ländryggsbesvär under och även efter graviditeten.

Om du har haft ett jobb med tunga lyft eller har haft ländryggsbesvär tidigare i livet är risken större. Har du haft ländryggs- eller bäckenbesvär under tidigare graviditeter är risken också stor att du får besvär nästa gång du blir gravid. Upprepade graviditeter ökar också risken. En del kvinnor får ont redan tidigt i graviditeten, men det är vanligast under den senare hälften.

Symtom

Bäckenet

När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Ofta får du värk i korsryggen, ner i skinkorna eller framtill från blygdbenet mot ljumskarna.

Andra symtom kan vara att du:

  • har svårt att gå fort
  • inte klarar av att ta långa kliv
  • får ont av att gå i trappor
  • har svårt att vända dig i sängen eller ligga på rygg
  • har svårt att ställa dig upp från sittande och problem när du sätter dig ner.



All info och bilden är hämtad här.


Postat av: Sandra

Rackarns vad jobbigt, du som tänkte hålla dig kvar till semestern! Och jag som gästspelar i din grupp imorrn!

Tur att man kan träffas utanför jobbet ;0)

Ta hand om dig!!!

2011-07-06 @ 20:54:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Trackback
RSS 2.0